Årsplan – Grønne spirer

I løbet af året har vi nogle faste og tilbagevendende naturoplevelser og aktiviteter.

Januar: Vinter og fugle: Vi laver fedtkugler / kogler og hænger ud til fuglene. Vi laver fugle af forskellige materialer. Vi finder dyrespor i sneen.

Februar: Frost og Fastelavn:Vi laver islygter og isophæng. Vi finder grene og naturmaterialer og laver fastelavnsris.

Marts: De første forårstegn: Vi køber frø og planter dem i spirekasser. Vi sætter kartofler til spiring. Vi presser vintergækker til gækkebreve.

April: Påske og forår: Vi laver reder til påskeharen og ser om den har været på besøg i påskeferien. Vi maler æg og sår karse. Vi planter vores små planter ud i haven, lægger kartofler og sår gulerødder. Vi har fokus på sommerfugle.

Vi er med til Skraldeugen.

Maj: Farver, dyreunger og kriblekrable: Vi holder øje med dyreunger og leger med farver; Maler med gule mælkebøtter og ser på gule rapsmarker, ligger og kigger på den blå himmel og hvide skyer, mærker på de lysegrønne og nyudsprungne grene og laver buketter af forårsblomster.

Vi laver saft af granskud.

Vi har fokus på krible-krable-dyr

Juni: Sommer, vand og fisk: Vi laver hyldeblomstsaft. Vi plasker med vand og nyder det er blevet varmere. Vi laver isterninger i fryseren og ser hvad der sker med dem i solen. Vi finder forskellig slags vand i naturen (å, vandpytter, strand). Vi ‘går i fisk’ i ugerne 26, 27 og 28.

Juli: Sommer og fisk:  Vi ‘går i fisk’ i ugerne 26, 27 og 28.

August: Høst: Prøver at finde mejetærskere der høster, leger på stubmarker og finder korn. Hvis vi kan få fat på nogle små halmballer laver vi neg. Vi høster i haven, plukker frugter og bær og laver mad af det. Vi nyder sommerens sidste varme.

September: Høst forstat og Naturens Dag: Vi finder edderkoppespind, plukker bær og æbler som vi tilbereder på forskellig vis. Ser traktorerne på marken gøre markerne vinterklar. Er tilmeldt Naturens Dag. Jagt.

Oktober: Efterår og Halloween: Vi samler kastanjer, nødder og kogler som bruges til flotte dekorationer. Vi fordyber os i græskar, hvor vi laver græskarlygter og bruger kernerne til græskarbrød og frugten til græskarmos.

November: Vinden og bladene. Vi river blade sammen, hopper i bunkerne og  bruger bladene til forskellige kreative sysler. Vi laver drager og prøver at flyve med dem i efterårsblæsten. Vi laver vindspil.

December: Vi bruger naturens materialer til julepynt og hemmeligheder. Vi håber på snevejr så vi kan kælke og bygge snemænd.

Året rundt tager vi på tur ca. hver 6. uge til stranden.

Vi besøger steder med natur og dyr, f.eks Kattegatcentret, Naturcenter Randers, Naturhistorisk Museum og forskellige naturarrangementer.

Derudover laver vi bål hjemme i haven, mindst en gang om måneden året rundt. Nogle gange bruger vi det til hygge og varme, mens vi især i høstsæsonen bruger det til at tilberede mad af alle de ting vi har høstet og samlet.